Jaktträning

Tollaren är framavlad för att vara en jakthund, den är en utmärkt apportör. Men man behöver inte jaga för att tollaren ska få utlopp för sina jaktliga egenskaper. Jaktträning fungerar precis lika bra. Jag jagar inte med mina tollare, men vi jakttränar ändå relativt mycket. Man kan träna jakten både med dummy och med vilt. En fördel är att börja med dummy och lära hunden grunden innan man går över till viltet. Man vill inte börja med viltet ifall hunden gärna tuggar eller vill behålla det för sig själv. När man börjar träna dummyapportering så börjar man bakifrån, med avlämningarna alltså. Tollaren har sällan några problem att springa ut vill det fallna viltet eller dummyn, det är ofta på tillbakavägen man får problem. Därför lägger man en säker grund för det svåraste arbetet. Jag har själv aldrig haft något problem med Zelda när det gäller apportering, hon har aldrig stannat och tuggat på dummy/vilt och hon kommer alltid tillbaka med det. Jag vet inte om det beror på att grunden är så vältränad eller ifall hon helt enkelt bara har de rätta egenskaperna.


Jaktträningen tycker jag är riktigt rolig och det finns alltid något nytt man kan lära hunden. Jag trodde från början inte att det här var något jag skulle fastna för, då jag själv inte jagar, men ger man det en chans så är det riktigt roligt. På vår kanal på youtube finns även någon film då i jakttränar, för er som kanske vill ha lite inspiration.


Lydnad

Något som är riktigt roligt att träna är lydnaden, tollaren är som gjord för den här sporten. Även ifall tollaren inte är som Border Collie (som är klart överrepresenterad inom lydnaden) så har det varit med tollare i SM under flera år. Tollaren är lättlärd och med tillräckligt mycket vilja och intresse från dig själv ska det vara möjligt att gå hur långt som helst med tollaren inom lydnaden. Det som vi har haft absolut störst problem med inom lydnaden är tyvärr mattes tävlingsnever. Förhoppningsvis kommer det släppa allt eftersom vi tävlar mer och mer, och jag har helt klart tänkt fortsätta träna och tävla lydnaden även fast vi på tävling inte alltid kommer hem med de bästa poängen.


Men även om man inte vill tävla i lydnad så är det fortfarande en sport som är jätterolig att träna i, hunden tycker det är roligt och får mycket mental träning härifrån. På youtube finns även filmer då vi tränar och tävlar i lydnad.


Rallylydnad

Rallylydnaden är en gren som inte är lika strikt som vanliga tävlingslydnaden, vilket även har gjort att den fått så bra respons sedan den blev en officiell gren i Sverige. Inom rallylydnaden ser vi alla möjliga raser, både raser som tollare och sällskapshundar som exempelvis cavalierer. Hittills finns inte så mycket tävlingar inom rallylydnaden här uppe, men allt eftersom grenen växer får vi fler och fler tävlingar i norr.


Viltspår

Tollaren har en väl fungerande näsa och nästan var och varannan tollare är tränas i viltspår. Att träna viltspår är ett jättebra sätt att aktivera sin hund, hundarna blir ofta jättetrötta efteråt. Helst ifall de inte är vana att spåra. Man kan börja med att lägga korta godisspår på gräsmattan för att allteftersom göra det svårare med vinklar, skogsmiljö och tillslut blodspår med klöv i slutet. Det är lite grisigt att lägga ut, men man väljer sig snabbt. Zelda är godkänd i anlagsklassen i viltspår och våran tanke är att fortsätta med viltspårsproven, problemet är väl att matte inte tycker det är så roligt så när det ska prioriteras så väljs ofta viltspåret bort.


Agility

Agility ser riktigt roligt ut, jag har själv inte vågat mig på den sporten (ännu) men förhoppningsvis ska vi testa det nångång. Två av Zeldas kullsykon tränar och tävlar i agility, med höga framtidsplaner. Agility är något som tollarna tycker är roligt, det är både fysisk och mental träning på samma gång. Man kanske skulle vilja lägga till någon extra mental träning som komplement till agilityn för att tollaren ska vara helt nöjd, men det beror på hur mycket just din tollare kräver. Jag brukar följa bloggen klickerklok, hon tränar och tävlar i agility och har tidigare även hållt på mycket med lydnad. Där kan ni hitta spännande filmer och nyttiga träningstips.
Även grenar som flyball, freestyle och bruks är passande sporter till tollare. Tollaren passar in nästan överallt. Jag har här ovan tagit upp de grenar/sporter som är vanligast.


Copyright © Mountainduck's kennel