Tollaren är en ras som tagit mitt hjärta med storm, efter Zelda (den första tollaren) visste jag att det här var en ras som kommer stanna i mitt liv för en lång tid framöver <3


Tollaren är den minsta av retrieverraserna, men den mest aktiva. Det är mycket hund i litet format. Tollaren är som sagt en retriever och är alltså framavlad för att apportera döda och skadeskjutna fåglar. Även om tollaren är en liten hund (17-23 kg) så kan de bära så stora fåglar som bland annat kanadagäss, vilka kan väga upp mot 5,5 kg. Förutom att apportera ska tollaren även tolla in fåglarna mot land, i vassen så leker/apporterar de med en pinne/boll som kastas av gömd förare och därmed lockar till sig ändernas intresse som då kommer in mot land så skytten kan skjuta.


Innan du köper en tollare så ska du veta att det inte är en latmanshund. Alla tollare är olika, vissa kräver aktivering varje dag och vissa klarar av att vara utan träning i veckor. Men då du köper tollare så kan du i förväg inte veta vilken typ du får. Visserligen kan man se på föräldrarnas aktivitetsnivå, men det finns ingen garanti för att valpen blir precis som föräldrarna. Så, redan från början ska du veta att du har tid och intresse för att träna/aktivera din hund i den mån just din hund kräver. En tollare som inte får utlopp för sin energi blir som en revolutionerande tonåring. Den blir rastlös, påträngande, odräglig, otrevlig och då de flesta tollare är kreativa och självständiga hittar de gärna på egna nöjen ifall igen annat erbjuds. Tollaren behöver inte bara fysisk träning, utan den behöver få arbeta med hjärnan för att vara nöjd. Under fliken aktivering har jag skrivit in olika sätt att aktivera sin tollare.


Det positiva och roliga med rasen hör egentligen ihop med de jag skrivit här ovan. Att träna en tollare är fantastikt roligt. Glimten i ögat och lekfullheten tynar inte bort för att hunden blir gammal. De är så otroligt lättlärda att jag ibland funderar på ifall det är hon som lär mig eller jag som lär henne. Med lite list, vilja och uthållighet kan du lära tollaren vad som helst. Med Zelda hade jag lite problem med att hon stal mat, även från handen. Jag lärde mig snabbt att det inte hjälpte att bli arg och säga "nej", tollaren vet när den inte "behöver" lyda. Istället lärde jag henne omvänt lockande, du lockar hunden med något gott och när hon inte försöker ta den då får hon gobiten. På så sätt lärde hon sig att inte stjäla (när vi ser på i alla fall), utan sätter sig istället och väntar på att få något. Hon lärde sig att det inte är lönt att stjäla, utan att det är större sannolikhet att hon får det om hon väljer att aktivt stanna passiv. Det här har vi även haft nytta av i all sorts "stanna kvar" träning.


Tollaren är oerhört lättlärd och intelligt, både i positiv och negativ bemärkning. Den lär sig snabbt när matte eller husse inte har full koll på köttbiten på bänken eller att när det knackar på dörren ligger eventuell mat på bordet obevakat. De lär sig snabbt att hitta kryphålen och en tollare har svårt att motstå dessa chanser till en gobit. Redan från början ska man ha klart för sig vad som accepteras av hunden och vad som inte accepteras, och dessa regler ska man hålla på stenhårt. Får hunden sova i sängen? Ibland fungerar inte, antingen alltid eller aldrig. Prata ihop er med övriga familjemedlemmar så att alla är överens om vad som gäller från det att valpen kommer hem till er, det underättar betydligt.


I arbete kan man med tollaren se likheter till Border Collie; den är lyhört, vaken, följsam, smidig, lättlärd och intelligent. Efter träningspasset så är det däremot deras retrieveregenskaper som syns. En nöjd tollare har inga som helst problem att slappna av, gärna i soffan eller sängen. Lägger du ner tid och energi på din hund får du tillbaka en mycket trevlig familjehund och en kompis för livet.


"Den goda tollarägaren är mild och bestämd. Däremot aktar han/hon sig för att vara burdus och hårdhänt. Har man fått till stånd ett gott samarbete med sin hund ska man vara rädd om det. Det finns inte utrymme för alltför många missar in inlärningen och tappar man tålamodet och blir arg kan förtroendet vara förbrukat för lång tid framåt. En lite vekare hund går i baklås och slutar arbeta, hunden med mer skinn på näsan struntar i fortsättningen i sin ägare. Fungerar förbundet hund-ägare kan man kräva ett effektivt och bra arbete. Hunden ställer villigt upp och gör sitt bästa för att utföra sina uppgifter med precision. Och den tycks njuta i hög grad av att vara duktig!"

ur Hundsports rasspecial, 1997. Författare: Åsa Lindholm


"Behandla en Tollare som en Labrador eller Chesapeake och du står där med en åsna"

James B Spencer, internationellt känd expert på retrievers


"Upplever man sin tollare som för krävande får det snarast skyllas fel rasval än brister hos hunden ifråga."

ur Hundsports rasspecial, 1997. Författare: Åsa Lindholm


Copyright © Mountainduck's kennel